Borstvoeding in de zomer | Zelfs geen slokje water bijgeven?

Soms is het even schrikken voor ons als team als we berichten krijgen van zusters die met warm weer water bijgeven. Ook al is het ‘maar’, een half bekertje verdeeld over de dag, ons advies is en blijft bij borstgevoede kindjes onder de 1 jaar: Ook bij warm weer GEEN WATER bijgeven. Yup, zelfs geen slokje.

Benieuwd waarom? Lees dan verder! En deel het met borstvoedende zusters die hier baat bij hebben, in shaa’ Allah.

Let op! Adviezen om na de 6 maanden water bij te geven bij warm weer gelden voor kindjes die kunstvoeding krijgen, wat niet onbeperkt gegeven mag worden op een dag.

Borstvoeding mag onbeperkt gedronken worden!

Baby’s geen slokje water bij warm weer; wel extra borstvoeding!

Er zijn meerdere redenen waarom onder de 1 jaar water bijgeven onnodig is en zelfs schadelijk kan zijn.

1. Water is puur maagvulling

Babymaagjes zijn nog heel klein. Je wil dus elke milliliter aan ruimte die er beschikbaar is gebruiken om je baby te voeden. Water is puur maagvulling en neemt de ruimte in die eigenlijk bedoeld zijn voor de voedingsstoffen die je kleine baby hard nodig heeft.

Water bevat niets aan stoffen die je baby nodig heeft om te groeien en te gedijen. Daarom valt ook water onder de 1 jaar gewoon onder bijvoeding.

2. Je baby heeft voedingsstoffen nodig met warm weer

Met dit warme weer is het aanvullen van voedingsstoffen noodzakelijk voor ons als volwassenen en dus ook voor onze baby’s. Moedermelk bevat alles aan vocht wat je kindje nodig heeft. Ook is moedermelk met warm weer wat ‘wateriger’ om aan de vochtbehoefte van je kindje te voldoen, je kan er dus van uit gaan dat je kindje alles binnen krijgt wat hij of zij nodig heeft.

Geef je water bij en geef je onbewust te veel dan kan je baby zelfs een watervergiftiging oplopen omdat het lichaampje te weinig voedingsstoffen binnen krijgt en de vochtbalans verstoord is.

3. Je productie kan in gevaar komen

Door water bij te voeden rek je eigenlijk het babymaagje op waardoor je ook je eigen productie gaat benadelen. Want de behoefte past zich dan niet aan op de vraag met een grote maagje. Je kan dus onbewust afbouwen waardoor ook het islamitische geboorterecht in gevaar kan komen.

Pas na een maand of tien begint je productie namelijk te stabiliseren. Neem voor die tijd dus geen risico voor je productie door met water bij te voeden. Blijf ook met warm weer op verzoek voeden. Dit kan ook op jouw verzoek zijn als je denkt dat je kindje wat extra vocht kan gebruiken!

4. Je moedermelk past zich aan bij hoge weerstemperaturen

Wanneer het warm is, past je moedermelk zich aan aan de behoeften van je baby. Leg jij je baby vaker aan dan past je productie zich binnen een paar uren tot dagen aan naar de vraag.

Vergeet niet om zelf ook extra te drinken en genoeg elektrolyten te nemen (zouten die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren zoals natrium, magnesium en kalium).

Baby’s geven vaak zelf al aan door meer naar de borst te vragen dat er een hogere voedings- of vochtbehoefte is. Er is geen dorstlesser zoals moedermelk!

Zie dit als een geschenk van Allah subhana wa ta’aala dat jouw lichaam ook bij hoge temperaturen aan de voedingsbehoeften van jouw kindje kan voldoen subhan’Allah!

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address