Zoogkompressen: deze keer ga ik voor wasbaar!

Veel moeders die borstvoeding geven of hebben gegeven, zullen het onderstaande plaatje herkennen (bron: Betje.com). De eerste nacht dat je baby veel langer slaapt dan je gewend bent en je wakker wordt in een plas met verse melk. Of er begint een (onbekende) baby te huilen en je toeschietreflex begint automatisch te reageren met als gevolg je shirt onder de melk. Gelukkig zijn zoogkompressen een makkelijke oplossing hiervoor. Vorige borstvoedingsperiode gebruikte ik wegwerp-zoogkompressen; deze keer ga ik voor wasbaar in shaa’Allah! In dit nieuwe blogje van mijn hand lees je hoe, wat en waarom!

Lekkende borsten

Hoewel ik nooit zo zwaar doorlekte, heb ik toch gretig gebruik gemaakt van het fenomeen zoogkompressen. Voor wie nog helemaal nieuw is in de borstvoedingswereld: zoogkompressen zijn dé maandverbandjes voor je lekkende borsten die je vaak krijgt als je borstvoeding geeft. Door het vraag- en aanbodsysteem van borstvoeding, dus je baby vraagt om melk en je borsten maken melk aan, kunnen je borsten ‘denken’ dat het tijd is om te voeden, waardoor de melk begint te lopen. Soms worden je hersenen geactiveerd door het gehuil van je eigen baby of die van een ander en wordt de toeschietreflex geactiveerd. Het lekken van je borsten kan ook al voor je bevalling plaatsen vinden, dit kan soms al vanaf de 16e week van je zwangerschap. Geen paniek overigens als je lichaam voor de bevalling nog geen melk aanmaakt. Het lekken geeft namelijk geen enkele indicatie hoe snel je borstvoeding na de bevalling op gang komt! Na verloop van tijd wordt je melkproductie steeds beter gereguleerd en went je lichaam aan borstvoeding geven, waardoor vaak het lekken ook minder wordt of stopt. Lekkende borsten zijn dus niet erg, maar kunnen wel vervelend zijn. Vooral als je net je mooiste outfit aan hebt gedaan voor je man, waar heel charmant een natte ronde cirkel in verschijnt.

Zoogkompressen zijn dé maandverbandjes voor je lekkende borsten die je vaak krijgt als je borstvoeding geeft!

Hoe zien ze eruit?

De zoogkompressen zijn rond, zacht en absorberend. Je hebt vele merken, van huismerken tot A-merken tot biologische en ecologische merken. De kompressen zijn makkelijk in gebruik. Sommige kompressen hebben zelfs een plakrandjes, zodat ze netjes op hun plaats blijven. De hoeveelheid kompressen die je gebruikt, is echt afhankelijk van het lekken van je borsten. Bij de ene vrouw zijn ze na een uur doorweekt en de andere vrouw kan rustig een paar uur doorlopen met hetzelfde kompres. Natuurlijk moet je wel je hygiëne goed in de gaten houden, dus regelmatig verwisselen kan nooit geen kwaad!

Beter voor de wereld en voor jezelf

Omdat ik het als islamitische plicht zie om goed met mijn leefomgeving om te gaan en goed voor mijn eigen lichaam dien te zorgen, heb ik besloten om deze borstvoedingsperiode voor wasbare zoogcompressen te gaan, in shaa’Allah. Met de ontelbare wasjes die je toch zal moeten draaien voor de nieuwe baby, kunnen die paar wasbare schijfjes er ook nog wel bij. Door gebruik te maken van de wasbare versie draag je er aan bij dat de prullenmand minder gevuld wordt, het milieu minder belast worden (denk hierbij aan het productieproces, het verpakkingsmateriaal, het vrachtvervoer en het verwerkingsproces). Hoewel de kosten van de aanschaf van wasbare kompressen misschien wat prijziger is, zijn de wasbare herbruikbaar en heb je er veel minder van nodig, waardoor je uiteindelijk in de kosten bespaard. Daarnaast kies ik persoonlijk voor een biologische stof die ook nog een beter is voor mijn lichaam en dus hoogstwaarschijnlijk ook voor mijn kleine baby.

De keuze is reuze!

Net als bij de wegwerp-kompressen heb je ook bij wasbare zoogkompressen veel keus uit verschillende merken, maar ook uit verschillende stoffen. Zo kan je gaan voor materialen van bamboe, katoen, wol, zijde, met of zonder pul (waterdicht, maar wel ademend), met of zonder printje. De keuze is dus reuze. Ik heb mijn keuze nog niet gemaakt, maar ik heb wel een lieve zuster gevonden die ze graag voor mij maakt. Ik ben benieuwd! Wie heeft er al ervaring mee, of wil er op de hoogte gehouden worden van mijn ervaringen? Nog maar heel even door zwangeren… 😉 Stay tuned!

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address