Kolven op werk: ken jij je rechten?

Assalamu ‘alaykum,

Omdat ik na mijn kraamperiode weer aan het werk moest, betekende dit dat ik weer moest gaan kolven op werk. Een verschrikkelijk karwei, want ik vind kolven gewoon niet leuk. Ondanks dat ik het niet leuk vind, moest ik er toch aan geloven. In deze blog deel ik met jullie de in and outs over het kolven:  want ken jij je rechten al?

Weer aan het werk

Veel vrouwen die borstvoeding geven en willen blijven geven, moeten na hun kraamperiode weer aan de slag. Of je nu fulltime of parttime aan de slag gaat: je kindje zal moeten eten. In Nederland kan je dan gebruik maken van je voedingsrecht, ofwel kolfrecht. Dit houdt in dat je de mogelijkheid krijgt om je moedermelk af te kolven of je kindje te voeden onder werktijd.

De Nederlandse wet

Het is niet jouw werkgever die bepaalt hoe het kolfrecht is ingedeeld, maar de Nederlandse wet beschermt lacterende vrouwen hierin. In de wet staat beschreven waar je recht op hebt. Tijdens je werkdag mag je maximaal 25% van je tijd besteden aan het afkolven van melk of het voeden van je kindje. Werk je dus acht uur op een dag, dan heb je twee uur kolfrecht. Deze tijd is flexibel in te delen en jouw werkgever dient hier dan ook rekening mee te houden. Zo kan je bijvoorbeeld vier keer een half uur kolven, maar je kan ook besluiten om je dienst later te beginnen en/of vroeger te stoppen. Lukt het kolven nou niet of vind je het helemaal niets? Dan kan je ook de kolftijd gebruiken om eerder weg te gaan. Zo als je ziet: er is veel mogelijk. De tijd die je investeert in het kolven of het live voeden van je kindje dien je ook gewoon doorbetaald te krijgen. Ook behoud je je pauzes.

Communicatie

Wil je gebruik maken van jouw kolfrecht, dan is het belangrijk dat je je werkgever hier tijdig over informeert; het liefst zo snel mogelijk. De wet geeft geen duidelijkheid wanneer je dit moet melden, maar het getuigt van goed karakter als je dit zeker enkele weken of maanden van te voren aangeeft. Ook over het indelen van jouw kolfrecht is goede communicatie met je werkgever echt een must. Allereerst omdat niet alle werkgevers op de hoogte zijn van het kolfrecht, ten tweede om jouw afwezigheid op te kunnen vullen door bijvoorbeeld andere werkkrachten in te plannen en ten derde toont het aan dat je graag samen met je werkgever naar geschikte oplossingen wil zoeken.

 

Nog meer rechten

Naast dat je dus je melk mag afkolven en/of je kindje live mag voeden, heeft de wet zelfs eisen gesteld waar je dit mag doen:

  • Het moet een rustige ruimte zijn.
  • De ruimte moet afsluitbaar zijn.
  • Er moet een stoel of bank zijn waar je lekker op kan zitten.
  • Het klimaat moet behaaglijk zijn (dus niet te warm en niet te koud) en tochtvrij.
  • Er moet een koelkast zijn om de afgekolfde melk in te zetten.
  • Bij voorkeur is er ook (warm en koud) water voorhanden.

Het toilet of achter de kapstok is dus geen optimale kolfruimte (www.fnv.nl).

Negen maanden

Je kolfrecht loopt tot de dag dat je baby negen maanden wordt. In mijn geval zit mijn doorbetaalde kolfrecht er bijna op. Esmer is geboren op 27 januari 2018, wat dus betekent dat hij 27 oktober 2018 negen maanden wordt. Houdt het kolfrecht dan op? Nee! Als je de wens hebt om nog verder te blijven kolven, dient jouw werkgever hier rekening mee te houden. Wel dien je nu te voeden of te kolven in je eigen tijd en krijg je dus niets meer doorbetaald. Je kan met je werkgever overleggen of er een extra pauze kan worden ingepland of dat je het voeden of kolven van je baby in je eigen pauzes organiseert.

Eigen ervaring

Zelf weet ik niet zo goed wat ik ervan moet vinden dat mijn betaalde kolfrecht nu is afgelopen. Aan de ene kant ben ik onwijs blij dat het er eindelijk weer op zit. Gewoonweg omdat ik het kolven gewoon verschrikkelijk vind en mijn kolfplek ook niet ideaal vind. Aan de andere kant ben ik bang dat ik niet voldoende melk zal hebben voor Esmer, aangezien hij nog steeds niet veel bijvoeding krijgt en wilt. Maar ik stel mijn vertrouwen in Allah dat alles goed zal komen inshaa’Allah! Helemaal van het kolven ben ik nog niet af, op een zesurige werkdag kolf ik nu snel een half uurtje in mijn pauze. Door al het gehaast lijdt dat er toe dat ik soms wat langer moet blijven. Maar alhamdulillaah nog geen melk tekort!

Was jij al op de hoogte van het voedingsrecht/kolfrecht? En kon/kan je je recht goed kunnen afstemmen met je werkgever?

Bron: https://www.fnv.nl/themas/zwanger-en-ouderschap/terug-aan-het-werk/borstvoeding-of-kolven-op-het-werk

 

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address