Help ik heb Hyperlactatie

Vraag uit de inbox over Hyperlactatie

“Salam aleikoum, ik zou graag tips willen tegen overproductie. Misschien een luxeprobleem maar ik heb er veel last van. Ik ben een maand geleden alhamdulillah bevallen en maak meer melk aan dan mijn zoontje op kan. Hij drinkt 1 borst per keer en deze blijft dan erg vol. Ik bied daarna de volgende borst aan. Resetten heb ik geprobeerd op advies van de lactatiekundige maar heb nu het idee dat mijn borsten nog voller zijn. 1 borst aanbieden en de druk afkolven van de ander is ook geen succes. Ik heb constante stuwing en lek constant. Hierdoor heb ik pijn en slaap ik ongemakkelijk. Ik hoop dat jullie tips hebben. Barak Allah oe fiek.”

Het antwoord

Wa aleykoum salaam, Dank voor het stellen van je vraag en het vertrouwen dat je hiermee in ons stelt! Mogen wij in staat gesteld worden jouw vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, in shaa’ Allah.

Hyperlactatie, oftewel overproductie, een teveel aan moedermelk hebben, kan vervelende klachten bij jou en je kindje geven. Je geeft zelf al aan dat je er erg last van hebt.

In jouw geval is het resetten van je borsten waarschijnlijk meerdere keren nodig in combinatie met het aanpassen van je borstvoedingsmanagement. De maag van je kindje is nog zo klein dat hij niet in staat is het teveel aan melk zelf weg te drinken waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Reset je borsten

Je begint door een keer per 24 uur je beide borsten volledig leeg te kolven. Dit blijf je dagelijks herhalen tot je merkt dat je er meer tijd tussen kan laten omdat je borsten minder snel vullen en de stuwing uiteindelijk zal verdwijnen.

Daarna ga je naar elke 36 uur beide borsten leegkolven, daarna naar 48 uur en daarna kun je kijken of je kan stoppen met het dagelijks leegkolven. In sha Allah is het genoeg dit een aantal dagen te doen. Je mag altijd even overleggen met ons als je twijfelt.

Blokvoeden

Na de eerste keer leegkolven start je gelijk met blokvoeden. Alleen leegkolven is zoals je al heb gemerkt onvoldoende. Je moet ook je manier van borstvoeding geven (tijdelijk) aanpassen.

Gedurende 3 uur geef je bij elke voeding dezelfde borst. Bijvoorbeeld: Van 6 tot 9 uur de linker borst. Van 9 tot 12 uur de rechter borst. Van 12 tot 15 uur de linker, enzovoort.

Geef je gedurende een blok maar 1 voeding dan mag je de blokken tot maximaal 4 uur aaneengesloten maken zodat er in ieder geval 2 keer aan dezelfde borst wordt gedronken zodat deze goed wordt geleegd en je zoontje je vette melk binnenkrijgt.

Door 1 borst te geven tijdens een tijdblok zal de andere borst vullen en gevuld blijven. Dit is een signaal voor de borst die moet ‘leren’ om minder melk aan te maken.  Blijft de borst gevuld en wordt er niet gedronken dan wordt er een stofje aangemaakt waardoor de productie langzaam verminderd en zich aan gaat passen aan de vraag. Het is dus echt belangrijk je aan de blokken te houden voor een paar dagen en mogelijk een paar weken.

Na het resetten en blokvoeden

Wanneer je begint te merken dat je zoontje niet meer tevreden of verzadigd is het drinken van 1 borst kun je langzaam proberen hem twee borsten per voeding aan te bieden. Belangrijk blijft dat hij je borsten goed leeg blijft drinken.

Het kan zijn dat hij voldoende blijft hebben aan 1 borst per voeding. Groeit hij volgens zijn eigen lijntje, blijft hij minimaal 6-8 volle plas- (en/of poep)luiers maken en is hij verder een tevreden baby dan kun je doorgaan met 1 borst per voeding en de blokken laten vallen. De andere borst ook aanbieden kan natuurlijk altijd maar let op de kenmerken dat je weer overproductie krijgt.

Merk je dat je wanneer je beide borsten aanbiedt je weer snel veel melk hebt en je zoontje de borsten niet goed kan legen tijdens een voeding dan kun je tijdelijk weer teruggaan naar blokvoeden tot de balans weer terug is.

Zelf heb ik ook te maken gehad met overproductie. Mijn ervaring en hoe ik het heb aangepakt kun je hier lezen.

In sha Allah helpen deze tips je verder op weg en zal je snel kunnen voeden zonder lichamelijk ongemak.

Heb ik last van hyperlactatie?

Omdat hyperlactatie per situatie verschilt is het niet raadzaam zelf blokken van meer dan 4 uur te gaan blokvoeden. Werken blokken van 4 uur niet en denk je langere tijd nodig te hebben overleg dan met een lactatiekundige IBCLC. Soms wordt ook saliethee ingezet om overproductie te remmen, doe dit echt in overleg het werkt namelijk heel sterk.

We hebben de meest voorkomende symptomen bij hyperlactie hier voor je op een rijtje gezet. Let op dat niet alle symptomen bij baby of mama voor hoeven te komen.

Symptomen van hyperlactatie bij de baby

  • baby drinkt heel gulzig of gretig aan de borst
  • baby is niet tevreden
  • melk kan baby’s mondje uitlopen tijdens een voeding
  • baby boert veel
  • baby verslikt zich veel tijdens de voedingen
  • baby heeft reflux (veel spugen)
  • baby drinkt onrustig en is ook onrustig na een voeding
  • baby heeft veel darmkrampjes, soms hoor je de darmen van de baby flink rommelen
  • baby heeft (veel) schuimende groene ontlasting
  • baby komt heel snel aan in gewicht of blijft juist achter in groei

Symptomen van hyperlactie bij mama

  • stuwing gaat niet weg
  • borsten voelen nog steeds vol na een voeding
  • er lekt veel moedermelk tussen de voedingen
  • (soms) pijnlijke plekken in de borst en/of verstopte melkkanaaltjes of zelfs borstontsteking(en)

Lees je dit bericht en denk je dat jij ook last hebt van hyperlactatie? Neem dan vooral contact met ons op zodat we de opties door kunnen spreken die voor jou in sha allah het beste zullen werken. Meld je aan bij de besloten IBO Halimah Zustergroep waar je je vraag kan stellen.

There is one comment

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address