Doorslapen: wat is dat?

Assalamu ‘alaykum,

In mijn blogs neem ik je mee in mijn borstvoedingsavontuur. Mijn oudste van (alweer!) drie heb ik twee volle islamitische jaren borstvoeding kunnen én mogen geven. Alhamdulillaahi rabbil ‘alamin. Nu met mijn tweede zoon, Esmer, zijn we opnieuw het avontuur aangegaan. En het gaat als een speer! Lees je weer mee? Vandaag over de prangende vraag die je na week één al krijgt: slaapt hij al door? 

De vraag die elke moeder krijgt

Op een één of andere manier verwacht men van baby’s dat ze zich meteen kunnen schikken naar ons dagelijks leven, alsof ze altijd al op deze wereld zijn geweest. Kort na je bevalling zal een vraag zijn die je 100% zeker gesteld krijgt: “En? Slaapt hij aldoor?” Waarop ik altijd maar aangeef:“Nou, het is een baby hè, dus hij slaapt als een baby en wordt nog een paar keer per nacht wakker.” En er aan toevoegend: “Maar dat vind ik niet erg hoor. Je weet dat dat erbij hoort”.

Doorslapen? Wat is dat?

Met doorslapen bedoelt, naar mijn gevoel, de gemiddelde vraagsteller slapen van 19.00 tot 7.00 slapen. Dit is niet wat doorslapen bij baby’s is. Men spreekt van doorslapen als de baby vijf aaneengesloten uren slaapt. Veel baby’s doen dit echter niet. Ze worden nog enkele keren wakker voor nachtvoedingen. Soms is dat een keer, maar kan ook gerust elke uur zijn. Niets mis mee!

Met nachtvoeding is niets mis!

Het Consultatiebureau, andere ouders en zelf (kinder)artsen kunnen je soms het gevoel geven dat het abnormaal is dat je kindje meerdere keren per nacht wakker wordt. Echter missen zij dan belangrijke kennis. Met nachtvoedingen is niets mis! Ze zijn juist heel belangrijk. Tijdens het drinken voorzie je je baby niet alleen van voeding, maar ook van lichamelijk contact. Dit contact kan eraan bijdragen dat de ademhaling van je baby regelmatiger wordt, het hartritme wordt gereguleerd en het gewicht makkelijker kan toenemen. We moeten ook niet vergeten dat de baby in de baarmoeder 24/7 van voeding werd voorzien. Regelmatig voeden (en dus ook ’s nachts) zorgt er voor dat je baby regelmatig melksuikers binnenkrijgt, waardoor de suikerspiegel gelijk blijft en die melksuikers zorgen weer voor energie voor de ontwikkeling van de hersentjes van je baby. Wist je trouwens dat de samenstelling van moedermelk van tijd tot tijd kan verschillen en precies aansluit bij de behoefte van je kind. En tot slot: moeten we niet vergeten  dat een kindje niet alleen honger heeft, maar ook op zoek is naar de nabijheid van zijn moeder voor troost, warmte en liefde.

Bron: http://borstvoedingwebshop.nl/kaarten/nachtvoeding.html

Samenslapen

Als Islamitische borstvoedingsvoedingsorganisatie bemoedigen wij het (veilig) samenslapen met je baby (veilig samen slapen doe je zo). Het samenslapen zorgt namelijk voor een constante nabijheid. Niet alleen de nabijheid van de borst om te drinken, maar ook de nabijheid van jou als moeder om het veiligheidsgevoel en de zoektocht naar troost, warmte en liefde van je baby te bevredigen.

Voordelen voor moeders

Naast alle voordelen voor je kindje, bevatten de nachtvoedingen ook voordelen voor moeders. Frequent voeden zorgt er namelijk voor dat er melk aangemaakt wordt, waardoor die twee jaar voeden, makkelijker haalbaar wordt. En dat langdurige voeden zorgt weer voor een kleinere kans op het krijgen van borstkanker, subhan’Allah! De natuurlijke oxytocine die vrijkomt bij het geven van borstvoeding, zorgt er ook weer voor dat je makkelijker in slaap kan vallen en de kwaliteit van je slaap verbetert. Wat voor sommige vrouwen ook een prettige bijkomstigheid is, is dat frequente nachtvoeding er toe kunnen leiden dat je menstruatie uit blijft, waardoor de borstvoeding als een soort anticonceptie werkt. Let wel op: de nachtvoedingen geven geen garantie op het uitblijven van je menstruatie. Wil je meer weten over borstvoeding als anticonceptie? Houd ons dan in de gaten, want hier volgt binnenkort een blogje over inshaa’Allah.

Hoe verloopt mijn nacht?

De eerste paar weken sliep Esmer heel goed, maashaa’Allah. Hij sliep rustig van 23.00 tot 6.00. Heerlijk. Maar zoals je bij kids weet of moet weten: dit kan elk moment veranderen! Hoe vaak Esmer precies wakker wordt, weet ik niet. Naar mijn gevoel is het wel vaak. Om het mijzelf en daarbij Esmer (en de rest van het gezin) een plezier te doen, slaapt Esmer bij mij in bed. En elke nacht is de bar geopend. Dus zodra hij wil drinken, zoekt hij mijn borst en drinken maar. Het samenslapen is voor de borstvoeding ideaal, maar ik merk wel dat het lichamelijk toch wel wat van mijn vraagt. Tijdens het samenslapen ervaar ik toch minder bewegingsvrijheid. Maar, hij zal ooit wel in zijn eigen bed gaan slapen ;).

Moge Allah ons allen in staat stellen om de voorgeschreven borstvoedingsperiode te volbrengen en het ons makkelijk te maken. Ameen.

Natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig hoe jullie nachten er uit zien? Mag jij ’s nachts nog vaak knuffelen en kroelen met je kindje?

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address