Borstvoeding & Vasten | ‘Hoe weet ik of mijn productie terugloopt?’

We krijgen ieder jaar weer de vraag van borstvoedende zusters die vasten: ‘Hoe weet ik of mijn productie terugloopt?’  

Vaak is dit te merken door een onrustig, huilerig en/of clusterend kind aan de borst die instinctief de productie wil boosten door vaker te komen voor een voeding. Alleen kan die productie nu wat trager en zelfs moeizaam verlopen door de extra belasting van het vasten en alle aanpassingen die je lichaam moet maken. Soms gaan kindjes de borst ineens weigeren als het ze niet snel genoeg gaat en ben je nog verder van huis en loert het gevaar van bijvoeden en alle gevolgen van dien.

Het advies is dan ook: direct stoppen met vasten en even de volledige focus op de borstvoeding: aanleggen, aanleggen én nog eens aanleggen. Kolven is niet de oplossing en gaat je niets wijzer maken, je kind is nog altijd de beste kolf. Hou je kind dichtbij je met veel huid op huid contact en kies ervoor om samen te slapen, zodat je snel en adequaat kan reageren op hongersignalen. Ook betekenen meer nachtvoedingen een boost in de productie, omdat het gehalte in prolactine (verantwoordelijk voor de melkaanmaak) dan hoog is in je lichaam.

Wat nét zo belangrijk is, is focus op je eigen welzijn: voldoende rust, vocht en volwaardige voeding. Zorg ervoor dat je aan je rust en ontspanning toekomt, dat je goed gehydrateerd blijft en neem ook zeker borstvoedingsbevorderende producten op in je voedingspatroon, zoals dadels, fenegriek en havermout. Rust, vocht en voeding zijn zaken die zwaar onder druk staan tijdens het vasten en vormen nu net de basis voor een goedlopende borstvoeding.

Soms merk je niet eens dat je je productie langzaam aan het minderen/afbouwen bent als je toch doorgaat met het vasten, dit hangt vaak samen met het geleidelijk toenemen van bijvoeding/vaste voeding en het weigeren/minder drinken aan de borst door je kind. Dan kan het ineens van de een op andere dag voorbij zijn en heel moeilijk weer op te krikken. Het advies van een paar rustdagen gaat dan niet meer op, dan komt het neer op alles op alles zetten om die productie nog te redden. 

Ook dit jaar stromen dit soort verhalen en ervaringen weer binnen in onze inbox en de zustergroep. We proberen zusters hier dan zo goed mogelijk in te adviseren en helpen door onder andere een goed rust, vocht en – voedingsplan. Voel je vrij om in de IBO Halimah | Zustergroep je vraag of situatie te delen.

Volharden in het vasten terwijl je lichaam, draagkracht en behoefte van je kind eronder lijden, is islamitisch gezien NOT done.

Ook maken we duidelijk: Volharden in het vasten terwijl je lichaam, draagkracht en behoefte van je kind eronder lijden, is islamitisch gezien NOT done. Het vasten kan zeker invloed op hebben op de borstvoeding.  Dit is de reden waarom er vrijstelling bestaat: om die oh zo belangrijke borstvoeding te beschermen en daarmee het geboorterecht van je kind. De vrijstelling is niet alleen gebaseerd op welzijn van het kind, maar ook op die van jou als moeder die de borstvoeding moet kunnen blijven leveren. 

Dit is ook de reden waarom wij in ons officiële advies het vasten tijdens het eerste jaar van de borstvoeding afraden, omdat het dan nog hoofdvoeding is voor je kind en moet blijven. Die ‘6 maanden grens’ geeft enkel aan dat je kind fysiologisch gezien klaar zou zijn voor eventueel vaste voeding, maar geeft geen groen licht om er dan maar van alles in te gooien. Vaste voeding is in het eerste jaar voor de leuk en hoort heel geleidelijk en enkel naar behoefte geïntroduceerd te worden nádat borstvoeding is gegeven. 

Er bij voorbaat voor kiezen om je productie te willen beschermen op basis van eerdere ervaringen en/of vrees, is meer dan geoorloofd: Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. 

Zo optimaliseer je ook de kans om het geboorterecht van 2 jaar te voltooien in shaa’Allah als die basis van 1 jaar goed gelegd is. Er bij voorbaat voor kiezen om je productie te willen beschermen op basis van eerdere ervaringen en/of vrees, is meer dan geoorloofd: Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het vasten kan je altijd nog compenseren door in te halen en/of fidyah betalen, maar de zoogperiode komt maar eenmaal terug in je leven. Maak je besluit verstandig ❤

Voor nog meer uitgebreide informatie, onze adviezen en álles wat je nog wilde weten over Borstvoeding in de heilige Ramadan, verwijzen we naar ons uitgebreide e-book. Nu enkel en exclusief beschikbaar in onze besloten zustergroep ⬇
IBO Halimah | Zustergroep

There are no comments

Join the conversation

  
Please enter an e-mail address